Skovil skala ljutine | Koliko je ljut biber sprej?

Skovil skala ljutine | Koliko je ljut biber sprej?

Skovil skala ljutine | Koliko je ljut biber sprej?

Skovil skala pokazuje kolika je jačina ljutine kod nas popularnih suzavaca. S obzirom na aktuelnost i vreme u kome živimo gde je nažalost potrebna zaštita od zlonamernih ljudi, naročito izražena potreba za sredstvima samoodbrane kod ženskih osoba, navešćemo Vam na koji način možete shvatiti koliko je ljut popularni peper biber sprej.

Pretpostavljamo da ste čuli za Skovil skalu po kojoj se izražava ljutina npr. čili papričica. Napominjemo da je prema ovoj skali navedeno da je za prosečnog čoveka, konkretno ako uzmemo za primer papričice: 

  • Jačina do 500 – je blago pikantan ukus, 
  • Do 2.500 – pikantan, srednje ljut, 
  • Od 2.500 pa do 30.000 – ljut ukus, 
  • Od 30.000 do 50.000 – je veoma ljuto, 
  • Preko 50.000 – je prekomerno, a preko 100 hiljada i ekstremno ljuto,
  • Sve preko 500.000 – je opasno po zdravlje čoveka, a ispod pogledajte ↓ na tabeli gde su tu biber sprejevi po Skovil skali.  

Sama merna skala je dobila ime po Wilburu Scoville-u, američkom farmecutu koji je osmislio, sada već svetski poznati organoleptički test. Njegovim rezultatima je određena Skovil skala ljutine. On je ovaj test osmislio još 1912. godine.

Kako izmeriti ljutinu čili papričice?

Kako da znate koliko je ljuta npr. čili papričica koju jedete? Odgovor na to će vam dati upravo pomenuta Skovil skala.

Veza sa Biber sprejevima je u hemijskom sastavu koji se zove Capsaicin. Upravo taj Capsaicin iritira i nadražuje receptore na Vašoj koži prilikom npr. jela u kojem imate čili papriku. I onaj veliki broj koji se nalazi u specifikacijama sprejeva označava kolika je količina Capsaicina koji je pristuna u samoj paprici. Model OC 5000 od nemačkog proizvođača navodi da ima njegov model biber spreja 2 miliiona skovila ljutine, šta to znači..?

Skovil Skala ljutine
Pozicija biber sprejeva na skovil skali ljutine

Način merenja

Razredi se ekstrakt paprike u šećerni sirup. Količina koliko puta se mora razrediti ekstrakt da bi došao do toga da capsaicin ljutina bude nemerljiva, daje tu vrednost ljutine po Skovilu.

Slatke paprike ili one koje uopšte nemaju u sebi capsaicin, njih nije potrebno razređivati i ocena je nula.

Sa druge strane, najljuća papričica poput Trinidada ili Habanero ima snagu od 300.000 što znači da se ona mora razrediti 300.000 puta pre nego što ljutina bude neznatna, tj. nula.

Samo merenje na ovaj način je subjektivno s obzirom da se koristi ljudskim osećanjem ljutine, prilikom razređivanja sirupa.

HPLC merenje

S obzirom da je Skovil organoleptički test, nepraktičan i malo zastareo sretaćemo i da na nekim pepper sprejevima je navedena jačina u HPLC. To je merenje pomoću instrumenta. Veoma je praktično jer je brzo i može se veliki broj uzoraka odraditi za mnogo manje vremena. Mere koje se dobiju preko ovog merenja se nazivaju ASTA jedinice.

-30%
-21%
-17%

Ostavite odgovor