Katana – tradicionalni japanski mač

Katana - tradicionalni japanski mač

Katana – tradicionalni japanski mač

Katana – tradicionalni japanski mač: Poreklo

-Katana je japanski mač koji se pojavio u 15. Veku.

-Prvu oštricu mača iskovao je kovač Munečika.

-ovaj japanski mač prvobitno je preuzet iz Kine, kasnije Japanci usavršavaju preuzete ideje.

-Katana se vremenom menjala u skladu sa namenom i potrebama, različito je bila ukrašena.

-Za izradu današnjeg oblika katane bio je potreban jako dugačak period, započet još u 10. veku.

Katana - tradicionalni japanski mač

Karakteristike

-Katana je mač sa izuzetnom fleksibilnošću, karakteriše je čvrstoća I oštrina. Predstavlja mač koji ima jednostrano sečivo.

-Proizvodnja katane dostigla je vrhunac u 15. Veku u Japanu. Ovaj period je Zlatno doba japanske umetnosti pravljenja mačeva.

-Izrađena je od čelika (unutrašnji deo od mekšeg, a spoljašnji deo od čvršćeg čelika).

-Na oštricu katane nanosi se tanak sloj gline koji omogućava hlađenje pri različitim brzinama.

-Ovaj mač se umetnički ukrašava, što ga takođe čini posebnim.

-Za izradu oštrice ovog mača potrebno je više nedelja, nekada i meseci. Način izrade je izuzetno komplikovan i dugotrajan process. Na izradi Katane učestvuje više majstora , pri čemu je svaki specijalizovan za konkretnu fazu izrade. Tokom izrade prekuje se više hiljada, pa i desetina hiljada puta što doprinosi efikasnosti i ubojitosti ovog mača. Potreba da se prekuje ovaj mač toliko puta leži u tome da Japan niie posedovao kvalitetne prirodne resurse -gvožđe i čelik, a kako su efikasnost i kvalitet bili od velikog značaja , majstori su ulagali veliki trud kako bi to i postigli.

 

Zanimljivosti o katanama:

-Najpoznatiji mač Samuraja bio je Honžo Masamune, bio je jedan od najfinijih japanskih sečiva

-Katana se nosila u paru sa kraćim mačem. Ovaj kraći mač nosi naziv Vikizaši.

-Dugi mač se koristio za borbu (katana), dok se kraći za izvršenje ritualnog samoubistva usle poraza. Ova dva mača zajedno su nosili pripadnici japanske ratničke kaste-Samuraji. Način nošenja Katane bio je za pojasom sa oštricom okrenutom na gore. To je zbog toga što na taj način se može brže izvući Katana i biti spreman da se zada udarac. U Japanu postoji posebna borilačka veština brzog potezanja Katane.

-Manga je deo japanske literarne kulture i predstavlja poseban žanr u okviru stripova, koji se nezvanično nazivaju i devetom granom umetnosti. Pogledajte katanu inspirisanu japanskim Manga stripovima i japanskim tradicionalnim nožarstvom iz serije Boker mačeva.

-Nakon Drugog svetskog rata kada su Amerikanci okupirali Japan, zabranili su Japancima posedovanje katana. Danas, veliki broj majstora se bavi izradom i prodajom katana. Moguće ih je nabaviti, ali se može desiti da majstor odbije da Vam proda katanu ukoliko proceni da je niste dostojni.

-Kada dostigne jako visoku temperaturu i umoči se u vodu, sečivo ovog mača se krivi, a zatim se vrlo brzo vraća u prvobitan oblik. Zašto dolazi do toga? Odgovor se nalazi upravo u što je katana jednostrano sečivo. Strana koja seče je znatno tanja, samim tim se brže hladi u void, što dovodi do krivljenja sečiva. Kada se deblja strana oštrice ohladi , katana se vraća u prvobitan oblik.

-Mačevi dalekoistočnih naroda bili su lakši nego zapadni, u proseku od 900-1200 grama su bili teški. Japanci su katanu koristili sa obe ruke kako bi bolje kontrolisali kretanje njenog sečiva, dok su evropljani svoj jednoiporučni mač držali sa obe ruke da bi težinom razbili oklop koji je težak. Takođe, katana nije smela imati kontrateg (jabuku) kako bi ostala lagana.

Sve modele katana i mačeva, od Boker Magnum do Cold Steel modela, pogledajte OVDE.

 

Ostavite odgovor